àngel rodríguez Vilagran
periodista. Girona

xVI premi víctor mora de narrativa breu 2014 . l'eSCALA
Portada del llibre que recull l'obra guanyadora i les finalistes
Aquest premi literari porta el nom de qui va crear el personatge de “El Capitán Trueno”. Un certamen que té un merescut prestigi entre els escriptors amateurs i que el convoca la Fundació Víctor Mora de l'Escala. Vaig participar amb l'obra L'origen desconegut del xató, que va quedar primer finalista (segon classificat) del certamen.
El conte està basat en un personatge real, Pauline García Sitges, coneguda en el món de l'òpera com a Pauline Viardot. Imaginàriament, aprofitant una actuació al Liceu de Barcelona, demana visitar Sitges per conèixer el poble que porta el seu segon cognom. Coincideix en dia de festa major, i la fonda més coneguda del poble on vol sopar és plena de gom a gom. En el moment de servir a la cantant, el propietari li comunica que s'han quedat sense existències, però que ja se les enginyarà per atendre-la. El final té un toc francòfon que explica el nom del plat.
Les primeres línies de la narració són aquestes:
El dijous 20 de setembre de 1849, el Diario de Barcelona ho anunciava en portada: «Agotadas las localidades para escuchar Pauline Viardot en el Liceo». A la pàgina sis, la crònica del reconegut crític musical escalenc Luís Vilasacra – fincat a la ciutat comtal des de feia dos anys-, començava d'aquesta manera:
Ayer por la tarde se agotaron las localidades para poder escuchar a Pauline Viardot en el Gran Teatro del Liceo. La mezzosoprano representará el próximo sábado dia 22 el papel de Fidés en la obra Le Prophète, que se estrenó con gran éxito en París el pasado mes de abril. Es, sin duda, la guinda del cartel para las fiestas de la Merced, que empezarán este fin de semana [...]
El president de la comissió executiva del Liceu, Joan de Planasdemunt, va quedar impressionat de la veu de Pauline el mateix dia de l'estrena de Le Prophète a l'Òpera Le Peletier de París. Era el 16 d'abril. S'hi desplaçà després que persones de l'entorn del compositor Franz Liszt – amb qui l'artista assistia a classes de piano- li parlessin de les excel·lències de la cantant. Tan punt va tornar, convocà una junta extraordinària. Va pensar que la seva actuació podria ser un bon cartell per a les terceres festes de la Mercè que viuria el teatre. La junta ho aprovà.
Pauline Viardot es deia realment Pauline García Sitges. Tot el seu món familiar girava entorn a la música. Quan es va casar, adoptà el cognom del seu espòs, el director de teatre Louis Viardot.
L'origen desconegut del xató juntament amb els altres deu contes més ben puntuats, es poden llegir en el llibre que ha editat la Fundació Víctor Mora que porta per nom
L'Etiqueta i 10 contes més (Editorial La Busca Edicions. 104 pàgs).
Certàmens literaris com els de la Fundació Víctor Mora són una mena de “Red Bulls” per a persones interessades en el món de les lletres. Gràcies!
Foto dels finalistes amb la guanyadora (Mercè Belfort) a la sala d'audivosuals del Museu de l'Anxova de l'Escala on es va celebrar el lliurament de premis el 15 de novembre de 2014.
Brindant pel reconeixement del conte amb el llibre que inclou les obres finalistes.
Web de la Fundació Víctor Mora: http://www.fundaciovictormora.org