àngel rodríguez Vilagran
periodista. Girona
LA COMUNICACIÓ CATÒLICA A LA DIÒCESI DE GIRONA
Aquest llibre és un resum de la meva tesi doctoral.
Des de que l'Església catòlica existeix com a tal, tant la institució com el “Poble de Déu” (Jerarquia i fidels) sempre s'ha servit d'una sèrie de conductes per comunicar, per donar a conèixer el seu missatge, la seva raó de ser. El present llibret vol ser un resum de com comunica i ha comunicat l'Església catòlica a través dels mitjans de comunicació. Aquesta comunicació abasta tant la institució eclesiàstica (el Bisbat de Girona) com la societat de creients, és a dir, l'Església en conjunt, el que també es coneix com a “poble de Déu”. “En el llenguatge cristià, la paraula «Església» designa l'assemblea litúrgica, però també la comunitat local o tota la comunitat universal dels creients” (Catecisme de l'Església Catòlica , nº 752). Per tant, tota publicació o programa de ràdio o web editats per persones, entitats o associacions que en els seus estatuts, o forma de fer i actuar tenen present els valors del catolicisme, hi són inclosos, pertanyin o no a l'organisme oficial de la institució del Bisbat de Girona. També, tot allò que divulgui la tradició o els costums relacionats amb el catolicisme.
L'àmbit investigat és la diòcesi de Girona i no la província. En general, els límits geogràfics eclesiàstics no solen coincidir amb els polítics. S'ha decidit estudiar la diòcesi i no la província per ser una realitat més viva entre els creients a nivell de relació de contacte i d'estructura organitzativa. La diòcesi de Girona té una superfície de 4.705 quilòmetres quadrats. Inclou les comarques del Gironès, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, quasi tota la Selva i municipis del nord de la comarca del Maresme.
La riquesa del periodisme religiós és considerable des del moment que des de l'any 1760 fins el 2010 s'han editat unes 280 publicacions periòdiques. L'any 2010 se'n comptabilitzaven en actiu 85. Al final del llibret, a l'Annex, hi ha un llistat de totes les publicacions catòliques que s'han editat fins el 2010 a la ciutat de Girona, unes 140. La ràdio tampoc queda lluny, ja l'any 1935 Ràdio Girona retransmetia conferències de l'Acció Catòlica i pel que fa Internet, el Bisbat de Girona com a institució té un web des de l'any 1996, el primer web d'un bisbat català. Actualment, la institució eclesial edita també publicacions, programes de ràdio i un espai de televisió.
No es pot oblidat el periodisme catòlic “parroquial” a través dels propis fulls parroquials que editen les parròquies, uns 90 aproximadament, i que en molts casos és l'única publicació del poble.
El llibre també estudia el fenomen de la “bona premsa”. A la ciutat de Girona ja existia el 1897 un centre dedicat a propagar “bones” lectures i publicacions.
(Extracte de la Introducció del llibre, pàgs. 5 a 7)
Edita: Institut d'Estudis Gironins i Ajuntament de Girona
Pàgines: 144
Primera edició: 2011
Pots comprar-lo per Internet polsant aquí
També a la Llibreria Diocesana Casa Carles de Girona (pl. del Vi, 2)
Tel. 972 41 28 78
Fotografies de l'acte de presentació del llibre el 4 d'octubre de 2011 a la Llibreria Empúries de Girona.
L'acte va comptar amb la presència del bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo, del president de l'Institut d'Estudis Gironins, Narcís Soler, i del professor de periodisme de la Universitat de Girona, el Dr. Lluís Costa.